Se alla luckor

Lucka x

Så minns vi 2007: Startskottet till den smarta eran

Lanseringen av smartphones visade sig snabbt bli en revolution inom mobiltelefonins värld och ledde till en ny epok av digitaliseringen. År 2007 introducerade Apple den första generationen iPhone, året därefter kom den första Android-telefonen. En katalysator för digital transformation som formade det moderna landskapet för mobilteknologi och dess inverkan på vårt vardagliga liv.
 

Tillgången till obegränsad information, var du än är, kom att förändra det mesta och användandet av smarta telefoner blev startskottet för en helt ny digital generation. Med innovativa pekskärmar, användarvänliga gränssnitt och möjligheten att enkelt installera tredjepartsapplikationer innebar lanseringen av smartphones år 2007 inte bara en teknologisk innovation. Det påverkade hela samhället, ledde till nya sätt att arbeta, kommunicera och konsumera information. 

Så minns vi året 2007

Vi frågar Madeleine Rosenholtz, Säljspecialist på RTS Workplace som numera är en del av Advania om hur hon minns 2007.

Hej Madde! Hur minns du tiden då den första smartphonen kom?

 

Det blev ju lite som en kulturell förändring. När utvecklingen gick framåt blev plötsligt mobiltelefonen vår följeslagare genom det digitala landskapet. Och nu, med facit i hand, kan vi alla konstatera att smarta telefoner i princip blev startpunkten för en tid som har förändrat hur vi lever och arbetar mer mobilt.

 

Var jobbade du år 2007?

2007 jobbade jag på SEB Kort Kundcenter. Kontakten med kund skedde främst via telefon men även via mail. Jag minns att de kunder som ringde in via sina mobiltelefoner ofta hade dålig mottagning och det var inte sällan  ”störningar på linjen”. Vi fick be dem ringa in på nytt vilket inte alltid skapade en bra kundnöjdhet. Idag finns det väl knappast någon kvar på den fasta linan och upplevelsen är ju helt klart en annan på våra mobilnät idag.

Var du tidig med att gå över till en smartphone?

Jag var absolut inte först på bollen, tror jag köpte min första smartphone 2010. Sedan dess har jag gått igenom ett antal olika märken och modeller. Kan stoltsera med att jag alltid hållit mig till Android, något som brukar förvåna de flesta.

 

Madeleine Rosenholtz

"Även fast utvecklingen av smartphones är stor tror jag ändå att tekniken kommer att lyftas ett par nivåer till i framtiden" 

Madeleine Rosenholtz, säljspecialist på RTS Workplace.


Vad tror du om framtiden när det kommer till smartphones, har vi nått den nivå där vi borde vara?

Även fast utvecklingen av smartphones är stor tror jag ändå att tekniken kommer att lyftas ett par nivåer till i framtiden. Tänk bara hur långt vi kommit på de senaste 16 åren!

I framtiden kan vi förhoppningsvis lösa ännu fler vardagliga problem med nya funktioner som skapar verklig samhällsnytta genom våra smartphones, inte bara använda dem för det ”sociala scrollandet”.

 

Vad ser du för hinder när utvecklingen går fort fram?

Jag skulle säga att det alltid finns en risk att det blir en överkonsumtion av all hårdvara som gör att vi verkligen måste tänka till ur ett miljöperspektiv. Allt eftersom tekniken blir smartare och mer innovativ har vi en tendens att vilja byta upp oss mot det nya. En spaning för framtiden som också är ett måste: att vi kommer behöva hitta ett ännu smartare sätt att jobba med hållbarhet och återbruk kring telefoner. Här behöver vi som levererar tekniken tänka om tillsammans. Vi behöver skapa förutsättningar att återta, restaurera eller uppgradera för att sen återanvända i en helt ny leverans anpassad för framtidens ständigt nya krav.