Se alla luckor

Lucka x

Så minns vi 2006: Teknologin för fysisk säkerhet utvecklas och efterfrågas

År 2006 hade Sveriges digitalisering kommit långt jämfört med många andra länder.
E-tjänster,  elektronisk kommunikation och bredbandsanslutningar blev en del av allas vardag. Tidigare lansering av BankID och ökande användning av internet bidrog till landets transformation.

 

Trots det så var cyberhot och digitala säkerhetsattacker mot företag inte lika vanligt som det är idag. Däremot blev teknologin för fysisk säkerhet mer utvecklad och efterfrågad. Allt fler började nyttja övervakningskameror, accesskontrollsystem och andra säkerhetsteknologier även fast tekniken inte var lika avancerad och lika utbredd som idag.

 

Så minns vi 2006:

Hej Nikola Marincic, Affärsområdeschef för RTS IT Workplace, numera en del av Advania. Var jobbade du 2006 och hur minns du året? 


2006 jobbade jag på ett företag som fokuserade på fysisk säkerhet. Jag minns att många av mina kunder inom biltillverkning skyddade sina bilparker med vanliga stängsel och kände sig trygga med det tills någon utsattes för brott. Den dagen de vaknade upp med klippta stängsel och stulna bilar blev det ett helt annat intresse för mer avancerad säkerhetsteknik som nu fanns tillgänglig på marknaden. Under de kommande åren blev kameror och larmade elstängsel det nya sättet att skydda och skrämma bort buset. Allt eftersom har kameror dessutom blivit smartare och mer effektiva vilket lett till säkrare fysiska miljöer.

 

Du och ditt team på RTS hjälper ju företag till bättre IT-lösningar för sina arbetsplatser. Ser du att säkerheten är något kunderna numera efterfrågar från start eller väntar man fortfarande tills attacken har skett? 

 

Idag är kunderna klart mycket mer medvetna om riskerna och det finns nästan alltid någon typ av End Point Security från början, dock är hoten så många fler och större och det gäller att skydda sig på flera nivåer, där en av de viktigaste sakerna är att utbilda personalen, gör man det så är chanserna så mycket större att hindra attacker.

 

Nikola Marincic

På den gamla goda tiden användes knappt virusskydd, så tekniken har absolut tagit gigantiska steg i utvecklingen.

Nikola Marincic, Affärsområdeschef för RTS Workplace

 

Ser du stora skillnader när det kommer till säkerhetstekniken då och idag?

 

IT har blivit ännu viktigare för företag idag med känsligare information som inte får ”läcka ut” för då kan företaget försvinna från marknaden ganska snabbt, samtidigt måste det gå snabbare att ta fram produkter och komma ut på marknaden vilket gör att det finns massa information som måste skyddas. På den gamla goda tiden användes knappt virusskydd, så tekniken har absolut tagit gigantiska steg i utvecklingen.

Skulle du säga att tillverkarna av tekniken bygger in säkerheten mer idag än för några år sen?


Ja men så är det absolut och med AI:s inträde så händer väldigt mycket just nu! Idag är det inte bara ”virusskydd” utan tillverkarna kan se på beteendemönster, vem som faktiskt tittar på skärmen, övervakning på olika sätt och massa smarta lösningar som kommer med produkterna.

 

Om du skulle ge din spaning för framtiden, vad skulle det vara? Kommer tekniken att fortsätta sin utveckling?

 

O Ja! Det poppar upp nya säkerhetsbolag varje dag och det kan vara en riktig djungel att förstå vilka man ska jobba med och hur man ska agera, detta gör också att nya tekniker snabbt blir gamla och att bättre lösningar ersätter. Jag tror att det till slut behövs någon typ av konsolidering på marknaden, för det kan kännas som en omöjlig uppgift att hänga med på allt som händer och då kanske en plattform som ”löser allt” blir attraktivt, men vi är långt ifrån det än så länge. Man ska vara medveten om att för varje lösning vi uppfinner så hittar den onda sidan två nya möjligheter att attackera, det är såklart jobbigt men tvingar oss andra att fortsätta utvecklas.