Se alla luckor

Lucka x

Så minns vi 2002: Ett skifte mot kostnadsbesparingar och ökad effektivitet

Efter dotcom-kraschen år 2001 stod IT-världen inför en nödvändig omstrukturering. År 2002 markerade en viktig vändpunkt när företag och organisationer insåg att traditionella metoder behövde omprövas, och många fick upp intresse för teknik som var mjukvarubaserad och kunde effektivisera och framför allt kostnadsoptimera. 

 

Ett teknologiskt skifte, som följd av dotcom-kollapsen, inte bara revitaliserade IT-landskapet utan också satte scenen för en ny era av effektivitet och flexibilitet. Det var nu teknik som virtualisering fick ett allt större fokus och blev betydelsefull både i Sverige och globalt. Förutom lägre kostnader efterfrågades bättre struktur och ordning och reda genom hela infrastrukturen. 

 

Så minns vi år 2002:

Vi frågar Bjarne Santesson, Senior Enterprise Security Architect och en grundarna av Real Time Services, om vad han minns från året 2002? 

Jag minns att många inom IT-branschen var bekymrade över att det inte skulle finnas några affärsmöjligheter efter kraschen. Men eftersom det mesta handlade om att hitta sätt att effektivisera och sänka kostnaderna var det vi som specialiserade oss på kostnadseffektiva och funktionseffektiva lösningar som hade fullt upp. Året 2002 var det när vi på RTS tydligt märkte en ökad efterfrågan på våra tjänster och vår kompetens inom virtualiseringstekniken.

 

Bjarne

Bjarne Santesson, Senior Enterprise Security Artechitect & Medgrundare av Real Time Services

 

Vad låg bakom er framgång tror du? 
Alla sökte efter lösningar som både kunde optimera och kostnadseffektivisera infrastrukturen. Med våra tjänster och virtualiseringslösningar kunde vi erbjuda en ökad flexibiliteten och snabbare implementering av nya system, vilket gjorde det till en attraktiv teknik för företag och organisationer som strävade efter att anpassa sig till det numera föränderliga IT-landskapet. Vi hjälpte företagen med en helhetslösning där både styrning (tjänstebeskrivningar), teknik (design) och drift (operation) var inkluderat i våra lösningar så att kunderna kunde få full utdelning av tekniken.

 

Fanns det ingenting som stoppade er?
Efterfrågan på våra tjänster var väldigt stor på grund av att många företag behövde kostnadseffektisera under lågkonjunkturen. Teknikutveklingen för affärsverksamheterna var stora och även de nya lösningarna behövde få plats i befintliga datahallar utan att skapa nya kostnader. Det enda som egentligen bromsade expansionen av virtualiseringslösningarna var de så kallade "serverkramarna" som inte över huvud taget ville ha med virtualiseringstekniken och mjukvaran att göra. 

 

Om du skulle trendspana lite, hur ser du på utvecklingen och behoven de kommande åren, vad kommer förändras enligt dig?

Om jag skulle vara en siare för en dag, så ser jag att det kan komma stora risker med att allt fler kommer att börja använda AI i en större grad, även externa molntjänster. Det kommer garanterat att bli en stor utmaning för företagsledare när det gäller att säkra sin information och immateriella egendom (IPR). Att hantera information med anpassad säkerhet blir då extra viktigt, speciellt nu när hotbilden ökar markant för företag och organisationer där ute.

 

Min förhoppning är att verksamheter i framtiden inte bara fokuserar på IT-risker utan även börjar låta riskhanteringen med fokus på affärsinformation för att styra informationslandskapen. Här krävs en ny mognadsgrad och förståelse för kopplingen mellan information (affär), data (applikation) och artefakter (teknologi). Något som vi hjälper företag med på daglig basis.