Se alla luckor

Lucka x

Lucka 16: 2016- Agil utveckling slog igenom på bred front

Agil utvecklingsmetodik blev vanligare 2016.  Det fanns ett ökat intresse från verksamheter att nyttja olika förinstallerade, användarvänliga plattformar som kunde balansera rätt mjukvara med rätt hårdvara och på så sätt bli ännu mer agil. Det här året var en tid av tillväxt och innovation inom IT-plattformsteknologin.  Trenden slog igenom på bred front mycket på grund av att molnteknologin utvecklats och nyttjandet av smarta, skalbara tjänster blev tillgängliga "on demand".


För att sätta oss in i ämnet frågar vi Erik Jacobsson, Cloud Engineer på Technology Platform om vad Agil utveckling är?


Till skillnad från traditionell utveckling, som ofta följer en linjär och sekventiell process (som vattenfallsmodellen), är agil utveckling flexibel och iterativ och betonar teamarbete, kundinblandning och anpassningsförmåga. Istället för den mer komplexa utvecklingen som kräver både mer tid och resurser fokuserar den på att snabbt leverera små, men fungerande, delar av programvaran. Det ska hela tiden gå att justera planeringen utifrån feedback utan att för den delen behöva stanna upp.
Med agil utveckling kan arbetet delas upp i små delar som kontinuerligt utvärderas och förbättras vilket gör det lättare att hantera förändringar och osäkerheter under projektets gång. 

 

 

Varför tror du att den här typen av utveckling slog igenom på bred front under 2016?

Av flera anledningar. Dels att det visade på ett annat ägandeskap och rollförflyttning jämfört med traditionella IT-modeller där IT behövde både bygga och drifta på egen hand. Men främst på grund av att molnet slog igenom med en sådan kraft så att fler förstod sig på fördelarna med self-service. Att beställa och nyttja applikationer vartefter behoven uppstod.

I och med att digitaliseringen tog fart i de flesta branscher behövde man hitta nya sätt att snabbt anpassa sig till förändrade marknadsbehov och kundförväntningar. Många insåg nu att traditionella metodiker var för långsamma och stela för det snabba tempot som skedde överlag i teknikvärlden. 

 

 

Eric Jacobsen-1Erik Jacobsson, Cloud Engineer på RTS Technology Platforms

Skulle du säga att ni på Technology Platforms jobbar agilt med sina kunder? 

Vi utforskar kontinuerligt hur man bygger en flexibel lösning med automatiserade processer, så att vi när det behövs kan addera nya tjänster utan att det kräver motsvarande ökning av personalen. Vi jobbar med kunder som för det mesta agerar på en reglerad marknad. I min roll som Cloud Engineer tycker att det är intressant att även applicera cloudidén i den kontexten.

 

Hur märker ni av resultatet när era kunder hamnar i en mer agil miljö tack vare tjänsterna som TP erbjuder?

De får helt enkelt ut mer av sin data. Man kan säga att plattformarna gör dem smartare, effektivare och mer flexibla. Vi har alltid ett nära samarbete med våra kunder och det är en kontinuerlig dialog kring hur produkten och tjänsterna behöver utvecklas. Med den agila metodiken kan vi undvika att i för sent skede behöva hantera förändringar.


Vad är de viktigaste principerna för att nå framgång?

Jag skulle nog säga att de viktigaste principerna är att ha en kontinuerlig kunddialog och acceptans av förändringar även i sena skeden av utvecklingen samt regelbundna iterationer och kontinuerligt förbättringsarbete. Och sist men inte minst vill jag lägga betoningen på fungerande programvara som det främsta framgångsmåttet. 

 

Vi pratar ju mycket om AI nu, hur tror du att den här trenden kan utvecklas med hjälp av AI?


Som alltid när det rör sig om AI kommer det att kunna påverka effektiviteten och öka förmågan att hantera komplexiteten i vissa projekt. Våra plattformar har redan nu vissa AI funktioner och vi har kompetensen internt när det kommer till automatisering av tester och prediktiv analys för att våra leveranser ska vara så effektiva som möjligt.