Se alla luckor

Lucka x

Så minns vi 2013: Större efterfrågan på moderniserad lagring

År 2013 pratades det om att 90 % av all data i världen hade producerats de senaste 2 åren. I takt med att datamängderna växte lavinartat fanns det nu en allt större efterfrågan på smarta, skalbara och lättillgängliga lösningar som kan lagra, hantera och analysera all data.


I och med datatillväxten kom en efterfrågan för smartare lagringsteknik. Det var nu som intresset för molnbaserad lagring ökade och flera stora internationella teknikföretag erbjöd numera molnbaserade lagringstjänster såsom Google Drive, Dropbox och Onedrive.
    

Så minns vi 2013!

Hej Martin Nittmar, Storage Specialist på RTS som nu är en del av Advania. Var jobbade du 2013 och hur skulle du säga att den enorma tillväxten av data förändrade sättet att se på datahantering? 


Då var jag på Proact och jobbade som konsult och tekniskt säljstöd med focus på större miljöer för datalagring och backup.
  Jag minns att det över lag började pratas om det nya sättet att lagra stora mängder data - S3 lagring i molnet - som ju AWS lanserat i större skala några år tidigare fick stor uppmärksamhet. Det var runt den här tidsperioden när datamängderna växte snabbt som man såg att det började ställas högre krav på utvecklingen av lagringsenheterna.

 

Blev moln-baserad lagring stort från start och hur var det egentligen med säkerheten? 


Jag skulle vilja säga att många anammade molnlagring som Dropbox ganska direkt. Det började ofta med att de testade att ladda upp privat i molnet. Något som blev en utmaning när företagsdata laddades upp på molnplattformar som erbjöd viss mängd gratisutrymme. Ofta skedde detta utan direktiv eller kontroll från IT-avdelningen och plötsligt riskerade konfidentiell information att hamna i fel händer.  Man kan säga att IT-avdelningen i många fall vaknade lite sent innan policies kring datahantering kom på plats.
 Jag minns att min dåvarande arbetsgivare satsade mycket på att utveckla en egen lösning som alternativ till Drop-box, som skulle vara betydlig säkrare och anpassad för företagsdata, och dessutom drivas och hanteras i Norden.

 

MN_RTS
Kraven på mer avancerad teknik kom från användarna men tillverkarna var redan på den utvecklingen. 
-Martin Nittmar, Storage Specialist på RTS

 

Behövde tillverkarna ställa om och utveckla sina lösningar allteftersom datamängderna växte? 


Kraven på mer avancerad teknik kom från användarna men tillverkarna var redan på den utvecklingen.
  Dels efterfrågades högre prestandakrav och bättre redundans, därav blev flashmedia lösningen för många. Samtidigt behövde man även hög kapacitet och mycket utrymme för att lagra stora mängder mindre aktivt data, där kom de allt större men långsammare hårddiskarna in. Prisbilden för de nya snabba flashdiskarna var vid den här tiden fortfarande lite för hög för att riktigt slå igenom fullt som generell datalagring. 

Vad är de största utmaningarna kunder har kopplat till sin data idag ?

Idag skulle jag säga att med dagens stora datamängder som lagras på olika platser (molnet, i datahallen, på din personliga enhet) så är en av de största utmaningarna att veta var din värdefulla och kritiska information finns. Inte minst med tanke på alla direktiv som finns idag såssom GDPR, NIS osv. Vi märker av att det finns ett kompetensbehov men även teknik som kan hantera problematiken som uppstår. Här kommer fler och fler AI-driva analysverktyg och funktioner in som hjälper till att hålla ordning. 

 

Om du skulle blicka framåt några år tror du att utvecklingen kommer att fortsätta? Kommer vi att vara tvungna att förändra hur vi hanterar all data i framtiden?  


Jag tror att vi kommer att se nya sätt att lagra data, där t.ex. traditionella filsystem alltmer försvinner. 
 Att klassiska mekaniska hårddiskar försvinner inom kort ser jag som en självklarhet. Där kommer Flashmediat helt att ta över, även för mer inaktiv data, vi är i princip redan där idag.   

Men vi sa ju redan för 20-år sedan att band som lagringsmedia var död, men där hade vi ju fel. Band lever i allra högsta grad än idag och ökar snarare i användande.